.

Monday, January 27, 2014

Am Prionnsa an Alba

Ann an 1603, chaochail bànrigh Shasainn gun sliochd, agus chaidh crùn Shasainn gu rìgh Stiùbhartach naan Albannach, Seumas VI. Cha d fhu ambience duine de shliochd Sheumais cothrom riaghladh ann an sìth, agus fad lìnn, thionndaidh iad chun nam fìneachan Gàidhealach channelizeson cuideachadh fhaighinn. Thugadh Seumasaich air na thug taic dhaibh. Thug iad buaidh mhòr as leth a chiad rìgh Teàrlach aig blàr Inbhir Lòchaidh ann an 1645, agus chaidh òran smiorail a sgrìobhadh mu dheidhinn le Iain Lom, bàrd Dòmhnallach ainmeil à Lochabar. Tha an càrn aig Tobar nan Ceann faisg air lagend a cuimhneachadh dìoghaltas Iain Luim air mortairean Mhic Raghna untoward. Ann an 1692, thug sglamhair ùr crùn nan Stiùbhartach òrdugh borb Clann MhicIain Ghlinne Comhann a mhort, air sgàth s nach robh iad air ùmhlachd a ghealltainn dha. Lean an-fhois agus thog riaghaltas Bhreatainn gearasdain airson smachd a chumail air a Ghàidhealtachd. Tha Abaid Chille Chuimein stèidhichte ann am pàirt de ghearasdan a chaidh a thogail as dèidh ar-a-mach ann an 1715. Ann an 1745 nochd am Prionnsa Teàrlach Eideard Stiùbhart ann an Alba, a-rithist a sireadh taic nam fineachan as leth nan Stiùbhartach. Cha robh na cìnn cinnidh idir deònach a dhol an sàs ann an ionnsaigh cho eu-dòchasach, ach ghèill an fheadhainn a bu dìlse agus chruinnich iad an Gleann Fhionghain san Lùnasdal 1745. Ged nach robh aige ach 5000 scotch sleeve chuir am Prionnsa Teàrlach Alba fodha agus ràinig e Derby ann an Sasann. Ach cha do dhèirich Seumasaich Shasainn leis mar a gheall iad agus cha do nochd taic Frangach, agus b fheudar dha tilleadh a dhAlba. Chaill na Seumasaich ann am blàr brùideil air Druim Athaisidh (no CùilLodair), sa Ghiblean 1746, far an deach casgradh uamhasach air an fheachd bheag le arm Breatannach làidir fo dheagh uidheam. As dèidh sin, chaidh achdan ceannsachaidh... If you want to imbibe a full essay, order it o n our website: OrderCustomPaper.com

If you want to get a full essay, visit our page: write my paper

No comments:

Post a Comment